Cercetătorii care lucrează cu Alzheimer’s Center at Temple (ACT) au investigat recent efectul uleiului de măsline extravirgin (EVOO) asupra sănătății creierului și a memoriei pentru a determina dacă, de fapt, consumul de ulei de măsline extravirgin, principala componentă a dietei mediteraneene, poate întârzia declinul cognitiv la persoanele cu sindrom Down (DS).
Sindromul Down este cea mai frecventă formă de handicap fizic și intelectual indusă genetic.
În plus, în timp ce progresele medicale moderne au contribuit la prelungirea speranței de viață de la aproximativ 40 de ani la o medie de 60 de ani, dezvoltarea bolii Alzheimer (AD) la pacienții cu DS a devenit mai frecventă ca niciodată.
Persoanele cu sindrom Down dezvoltă declin cognitiv dependent de vârstă și disfuncție sinaptică.
Studiile au arătat că, până la vârsta de 40 de ani, aproximativ 50 % dintre persoanele cu sindrom Down manifestă probleme semnificative de învățare și de memorie.
Mai grav este că acestea sunt asociate cu prezența unei afecțiuni asemănătoare bolii Alzheimer.
Folosind un model de șoarece cu sindrom Down, cercetătorii au administrat uleiul de măsline extravirgin timp de cinci luni în alimentația acestora, după care au fost testați pentru tulburări de învățare și memorie.
Funcția sinaptică a fost apoi măsurată, iar țesuturile cerebrale au fost evaluate pentru biomarkeri inflamatori, scrie MedicalXpress.
Cercetătorii au constatat că șoarecii care au primit uleiul de măsline extravirgin au avut o îmbunătățire semnificativă a învățării și a memoriei spațiale.
În plus, șoarecii tratați au avut o îmbunătățire a funcției sinaptice, iar uleiul de măsline a scăzut nivelurile mai multor biomarkeri inflamatori.
Lucrarea este publicată în Journal of Alzheimer’s Disease.
Totodată, rezultatele unui alt studiu pe șoareci a sugerat că acidul elenolic, poate reduce și nivelul zahărului din sânge și favoriza pierderea în greutate. Cercetarea ar putea deschide calea către dezvoltarea de produse naturale sigure și necostisitoare pentru gestionarea obezității și a diabetului de tip 2 la oameni.
Cercetătorii au constatat că, după numai o săptămână, șoarecii obezi cu diabet cărora li s-a administrat acid elenolic pe cale orală cântăreau semnificativ mai puțin și prezentau o mai bună reglare a glicemiei (glucozei) decât înainte de tratament și comparativ cu șoarecii obezi de control care nu au primit tratamentul.
Efectul de scădere a glicemiei a fost comparabil cu cel al medicamentului injectabil pentru diabet liraglutide și mai bun decât metforminul, unul dintre cele mai comune medicamente orale pentru diabetul de tip 2.
„Modificările stilului de viață și măsurile de sănătate publică au avut un impact limitat asupra prevalenței în creștere a obezității, unul dintre principalii factori de risc pentru diabetul de tip 2″, a declarat liderul echipei de cercetare, Dongmin Liu, profesor în cadrul Departamentului de Nutriție Umană, Alimente și Exerciții la Virginia Tech.
„Medicamentele disponibile pentru obezitate sunt ineficiente în menținerea pierderii în greutate, costisitoare sau prezintă riscuri potențiale de siguranță pe termen lung. Scopul nostru a fost să dezvoltăm agenți multi-țintă mai siguri, mai ieftini și mai convenabili care pot preveni apariția tulburărilor metabolice și a diabetului de tip 2.”
Echipa de cercetare a lui Liu se concentrează pe descoperirea de compuși bioactivi din produse naturale pentru gestionarea diabetului. Anterior, ei au căutat ținte moleculare specifice pentru compușii naturali în părți ale corpului care ajută în mod activ la reglarea metabolismului, cum ar fi pancreasul, mușchii, țesuturile grase și ficatul. Cu toate acestea, deoarece produsele naturale au de obicei o biodisponibilitate redusă, cercetătorii au decis să vadă dacă ar putea, în schimb, să vizeze secreția hormonală metabolică din intestin pentru a regla indirect funcția metabolică.
Pentru noua lucrare, cercetătorii au început prin identificarea compușilor naturali care acționează asupra celulelor L, care conțin doi hormoni metabolici secretați în timpul unei mese. Acești hormoni, denumiți GLP-1 și PYY, lucrează împreună pentru a promova sațietatea și a preveni supraalimentarea, controlând în același timp nivelul de zahăr din sânge și metabolismul.
Procesul de screening a arătat că acidul elenolic, care se găsește în măslinele mature și în uleiul de măsline extravirgin, poate induce eliberarea acestor hormoni în intestin, scrie EurekAlert.
Uleiul de măsline previne cu adevărat mahmureala? Iată ce spune știința
Cel mai mare producător de ulei de măsline din lume trage un semnal de alarmă
De ce uleiul de măsline extravirgin ne ajută să fim mai puternici iarna